fredag 30 mars 2012

Två års samlade blomkrukor

Det har blivit 7 stycken på två år, men bara 6 kom med på bild. Den 7:e är en omärkt jugendkruka som står uppe i klassrummet på Trädgårdens skola.
006
Det är en ganska brokig samling, men jag gillar dem alla. Krukorna längst bak är etikettmärkta Bo Fajans, men har ingen märkning under. Det finns gamla skavda prislappar undertill som säger att de är köpta på Weibulls, men själva priset syns inte längre.
Den svarta är omärkt tyvärr, men har en bra storlek och en praktisk form.
Den gula var den dyraste. Den kostade mig 95 kronor, vilket var ett överpris i mina ögon, men den behöver jag å andra sidan. Den har en bred bas som gör att den står stadigt, vilket är precis vad jag behöver till en av mina krukväxtskyddslingar. Den är snyggt stämplad Rörstrand i botten.
Den vita krukan från Arabia med tillhörande fat var billig, men jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Den kanske blir bättre när den kommer till användning.

torsdag 29 mars 2012

Ginkons andra liv

Uppe vid skolträdgården står en Ginko biloba. Den har blivit några meter hög, men på vintern ser den rätt pinad ut. De kanske ska se ut så, men i mina ögon ser den opigg ut. Barken däremot lyser. Det har vuxit orangegula och grå lavar över stammen och grenarna. Det finns stora fläckar och små fläckar blandat. En sån stam skulle jag vilja ha i min trädgård.

029

onsdag 28 mars 2012

Två års samlade Thebe-fynd

Det är dags att börja summera nu. Om mindre än en månad flyttar jag tillbaka permanent till Umeå och det som är hemma på riktigt. Det har blivit några bra fynd under tiden här i Mariestad. Först ut är bestickserien Thebe av Folke Arström.
034
Det är en ganska blygsam skörd, men jag är nöjd. Karotten och smörgåstången är fyndad för några tior på Kyrkornas Secondhand i Mariestad. Skeden är köpt för en krona i Märsta. Karotten är mycket användbar. Förutom att lägga upp med kan den fungera som gratäng- eller pajform. Det funkar alldeles utmärkt. Smörgåstången är lite för hård i nyporna för att var helt perfekt, men den fungerar. Snart får de sällskap av sina kompisar i Umeå. Mer om Thebe kan man läsa här.

tisdag 27 mars 2012

Magnolia i mars

Ur led är tiden. I alla fall lite. Det kom en facebook-uppdatering och en stund senare stod jag där och kunde se att det stämde. Den blommade. I alla fall hade börjat slå ut. Det har varit varmt i Mariestad idag och det har gjort sitt till att Magnolia kobus, alldeles runt hörnet från Mariestads teater, började visa färg.
006 korr
Vita prickar bland grenarna skvallrar om vad som är på gång.
008 korr
Med lite vilja kan man säga att några är utslagna…
010 korr
På nära håll var knopparna rosavita, men fullt utslagna är de vita.
Nu får man hoppas på varmt väder även imorgon, så att den kan fortsätta slå ut.

Jonslundsäpplet

Igår kväll var vi några från klassen som åkte på studiebesök till Jonslundsäpplet. Roland och Heléne Ölander driver företaget, som producerar ekologiskt odlade äpplen, både till direktkonsumtion och som förädlade produkter, som must, mos och chutney.

2012-03-26 17.52.07 

Roland guidade runt oss och berättade att de hade över 1000 träd och ca 130 olika sorter. Företaget driver de på fritiden, men det är svårt att förstå hur de hinner beskära 1000 äppelträd, skörda all frukt och sedan göra produkter av en del när de jobbar 8 timmar om dagen på sina vanliga jobb. De måste jobba dygnet runt. Som tur är berättade de att de får hjälp med bland annat gräsklippningen.

2012-03-26 18.08.58 

Här syns skuggorna av oss när vi beundrar träden.

2012-03-26 17.49.13

De flesta sorter hade metallskyltar med namnet på. Många namn hade jag aldrig sett förut och Roland berättade att han samlat på sig en hel del lite ovanligare sorter, både lokala och andra, genom kontakter och genom olika genbanker.

2012-03-26 18.03.46

Många av namnen var poetiska och kändes som tagna ur en sagovärld. Det fanns sorter som Smultronäpple, Mölnbacka skogsäpple, Iglabo stött, Persikorött sommaräpple, Leckö astrakan, Wikstrands favorit, Norrstack och Prinsessäpple.

2012-03-26 17.52.17

Man kunde se att träden var på gång och att vårvärmen fått knopparna att börja vakna. Tänk om ett kort tag när alla träden står i blom. Det måste vara en fantastisk syn.

måndag 26 mars 2012

Våren anfaller

Nu har det verkligen exploderat här nere i Mariestad. Överallt i trädgårdarna tittar det fram lökväxter. Nästa söndag åker jag hem till Umeå en vecka och det kommer att kännas som att åka tillbaka i tiden. Jag tror inte att snön försvinner än på ett bra tag.
059
Snökrokus, Crocus tommasinianus, snökrokus finns överallt, i gräsmattor och i rabatter. Den är så sirlig att den passar överallt. Färgen passar så bra till gamla löv.
045
Crocus vernus 'Pickwick' ser det här ut att vara, men det fanns ingen skylt i skolträdgården. Det hade varit bra att veta namnet. Randiga krokusar är det något särskilt med.
068
Snödropparna hade börjat blomma över så smått, men var än så länge fina. Det går fort nu.
050
Den här krokusen hade heller inget namn, men det skulle kunna vara Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'. Lysande vit var den i solskenet.
008
I häromdagen såg jag mattor av vårstjärnor i Gärdesparken i Mariestad. Idag har de säkert slagit ut mer.

söndag 25 mars 2012

Kristallkronan

Kristallkronan
När jag var liten brukade jag gå en särskild runda genom samhället jag bodde i för att kunna titta på så många kristallkronor som möjligt på samma promenad. Jag visste precis var de fanns. För några år sedan köpte jag min första egna krona. Den är från slutet av 1800-talet och glittrar våldsamt när solen lyser på den.
Kan det bli bättre?!

lördag 24 mars 2012

Otidsenliga bär

Våren är på språng och varje dag blir mer och mer blomrik. Vintergäck, snödroppar och krokus avlöser varandra, men hösten gör sig fortfarande påmind. Idag hittade jag dessa fina frukter när vi hade knytkalas-klassträff i skolträdgården i Mariestad.
039 korr
Damacenerrosen ‘St nicholas’ var fortfarande helt översållad med nypon. Den har verkligen ett liv efter blomningen och kan planteras bara för de vackra nyponens skull. Men det var inte vårlikt.
043 korr
Berberisbär fanns det också fortfarande, flera olika. De lyste rött i solen, men just idag kändes krokusarna mer rätt. Vacker var det hursomhelst.
057 korr
Våren går inte att stoppa nu. Det är bara en tidsfråga innan bären får ge vika för blad och blommor.

Hibiscus schizopetalus blommar!

P1010013 korr
Den är så vacker när den blommar! Jag är nere i Mariestad och hibiskusen är uppe i Umeå. Jag hinner inte hem för att se den, så jag fick ett foto hemifrån. Blomman håller bara ett kort tag.
Blomman är finflikig och hänger i en lång tunn stjälk. Hibiscus schizopetalus är ganska så nyckfull och jag har inte riktigt kommit på hur den ska skötas. Hos mig blommar den bara med en enstaka blomma åt gången, men å andra sidan kan den blomman komma nästan närsomhelst på året verkar det som.
Min planta står i ett österfönster och får kring 19 grader varmt under vintern. Den växer ganska spretigt, men jag törs inte beskära den med rädsla för att gå miste om blomningen. Blomningen är något alldeles extra.
Är det någon som har skötselråd, så tar jag tacksamt emot dem. Hibiscus schizopetalus är värd att pysslas med.

fredag 23 mars 2012

Favorittapeten

2009-05-29 Takpappspänningen 011 korr
I köket ute i stugan finns den här fina tapeten. Den är trasig och solkig, men den är ju så fantastiskt vacker. Det är en tapet från 1940-talet, men den köptes på rea och sattes upp först på mitten av 1950-talet. Rullarna räckte inte riktigt och på några ställen är den fiffigt skarvad för att få ut så mycket som möjligt av den. I hörnet mot farstudörren sitter en hatthylla med lackerade hatthängare. Det är nog en slump, men de är så snygga ihop.
2009-05-29 Takpappspänningen 014 korr
Vad ska hända med tapeten? Kan man stå ut med att den är illa åtgången, eller ska den bytas ut? Än så länge sitter den, men snart måste det tas ett beslut. Det här är inte lätt.

torsdag 22 mars 2012

En krokus till

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'. bägarkrokus
Det blir bara fler och fler krokusar i gräsmattan vid Trädgårdens skola i Mariestad. Crocus chrysanthus ‘Cream Beauty’ tycker jag är en av de vackraste. Den mjukt krämgula färgen är något alldeles särskilt. Gult är inte fult.

Två krokus och en ensam sippa

Utanför Institutionen för kulturvård i Mariestad finns en lång plantering längs gatan, kallad lindplanteringen. Det är en experimentrabatt med marktäckande perenner och buskar, som ingår i ett forskningsprojekt. Det har börjat spira så smått och jag går och väntar på att violtulpanerna,  Tulipa pulchella, ska börja slå ut. I väntan på dem finns det en del annat att titta på.
004 korr
Crocus etruscus ‘Rosalind’ ska det här vara enligt växtlistan. Den har en mycket mer lysande färg i verkligheten och tillsammans med murgrönsbladen var det mycket vackert. Tjusig är den, men värst vanlig verkar den inte vara. Botanicus har i den på bild på sin hemsida och förhoppningsvis i sin katalog. Det var fler än jag som gillade den. Det kan man se om  man tittar noga.
023
Denna bleka sak är Crocus vernus 'Vanguard'. De tre yttre kalkbladen är nästan vita och de inre ljust violetta. Det ger den här krokusen ett nästan overkligt utseende som inte gick att få fatt i på bild.
009
En enda liten Anemone blanda,  balkansippa, lyste mitt i en stor fläck av öppen jord. Den får säkert sällskap av fler, men de syntes inte till än. Det ska bli varmt i veckan säger de som vet och då vågar de sig säkert fram.

onsdag 21 mars 2012

Dagens dukning

010 korr
Den här dukningen är egentligen från i söndags. Det kändes lite vårlikt med Stig Lindbergs Odon, trots att odon i allra högsta grad är en höstföreteelse. Fina är de i alla fall, både bären i naturen och i Lindbergs tolkning. Såskannan är dock opraktisk, den sölar obeskrivligt mycket. Man måste ställa den på något. Det lilla fatet är egentligen en av flera i olika storlekar, men idag behövdes de inte. De fungerar dock som de ska.
Vasen är möjligen ett dricksglas från Ekenäs glasbruk, men det är så tunt att jag ogärna skulle vilja stoppa det i munnen.

tisdag 20 mars 2012

Blåsippor på heden

I två dagar har vi varit ute vid Österplana kyrkoplats och jobbat med ett skolprojekt. Igår var vädret blåsigt och kallt, men idag strålade solen och allt kändes mycket bättre.
084
Blåsipporna i tallbacken mot heden verkade också må bra. De hade börjat öppna sig så smått. Igår var det sämre med det.  Titta på detaljerna, till exempel på blomstjälkarnas hårighet och hur ljuset glittrar i dem. Titta på detaljerna i blomman. De är så otroligt vackra.
078
Än så länge är det ganska brunt ute på Österplana hed, men det dröjer inte länge förrän det är fullt av blommor och insekter. Några bilder kan man se här. Alldeles utanför grinden växer det brandgula liljor. 
049 korr
Idag var det vackert även utan.

Ulla Molins första

029 korr
Sommaren 2010 var hela trädgårdsklassen på studiebesök i Ulla Molins trädgård i Höganäs. Det var en (barndoms)dröm som gick i uppfyllelse. Jag tog hur många bilder som helst. Ägarna visade hennes första trädgårdsbok, Trädgårdsrecept, från 1942. Tänk att komma över den på loppis. Det vore något det. Enbart det fina omslaget skulle vara värt det.
Är man intresserad av både design, arkitektur och trädgård kan man leta upp tidskriften Hem i Sverige, som Ulla Molin var redaktör för från 1944 och genom hela 1950-talet. Där finns en guldgruva att ösa ur.

måndag 19 mars 2012

Var mat har sin plats

053 korr

En del mat passar bättre till vissa dekorer än till andra. I mina ögon är Gustavsbergs Stig Lindberg-dekor Spisa Ribb särskilt bra till husmanskost.  Alltså lite brun mat. Kött och potatis och sås, eller som här, inkokt lax med pressad potatis och gröna ärtor. Det skulle inte vara lika fint med till exempel något asiatiskt, wok eller sushi, eller hur?

söndag 18 mars 2012

Dagens dukning

003 korr
Jag hade lovat att göra frukost med stekt ägg och rostat bröd. Det här porslinet använder vi inte så ofta. Vi har inte tillräckligt med delar. Till exempel saknas det mattallrikar. Rörstrand har tillverkat, men dekoren är helt anonym. Det är synd. Små klasar med blå bär (eller är det ballonger?) är placerade längs tallrikskanten eller strödda över godset. De är mycket dekorativa. Thebe-osthyveln är ganska kass, men den är snygg. Folke Arström kan inte ha testat den när han formgav den. Juiceglasen är Sven Palmqvists Rhapsody. De är små, men precis lagom till ett glas juice. Marianne Westmans smörbytta från Röstrand är en gammal trotjänare som verkligen håller måttet. Den är outslitlig.

Plastic fantastic

029 korr
Det här är bland det finaste jag vet. Saftskedar i plast i form av ädelstenar. Vissa av dem glittrar som riktiga ädelstenar när ljuset faller genom dem. Jag har hittat några här och några där, med de syns inte ofta till på retrobloggar, eller på loppisar. Jag gissar att de är lite för mycket brokiga för de flesta. För mig är det bland det vackraste man kan hitta. För mycket är alldeles lagom för mig. Var de kommer ifrån förblir en gåta. Vet du så skriv och berätta.

lördag 17 mars 2012

Krukdiskning och omskolning

011 korr

Anders diskade ett berg av krukor medan jag var ute och planterade vårblommor i kruka på gården. Det fanns ett lika stort berg av mindre krukor på diskbänken. Tack skolan för alla krukor! De skulle kasseras och har legat i vårt klassrum i månader. De har åkt i pappkasse hela vägen från Mariestad.

För några veckor sedan sådde jag en hel massa. Det var både köpta fröer och fröer jag samlat själv. Mest förvånad blev jag av att sammetshortensian, Hydrangea aspera var. sargentiana grodde. Jag samlade dem i höstas när vi hade fröinsamling på Botan och de har legat i ett litet pappkuvert fram till för några veckor sedan då jag sådde dem. Fröna är verkligen pyttesmå och jag trodde aldrig att de skulle gro, men de gjorde de. Småplantorna är också verkligen pyttesmå, som knappnålshuvuden. Vad jag ska göra med dem nu vet jag inte. Det kommer att dröja länge innan de är så stora att de går att hantera. Har du ett tips så dela gärna med dig.

När krukorna torkat hjälpligt skolade jag de sådder som gick att skola. Det var bara purjolök och dahlior som var stora nog, men det var ganska lagom mycket för ikväll.

Nu väntar jag med spänning på att Phellodendron amurense, sibiriskt korkträd och Hydrangea quercifolia, flikhortensia ska gro. Jag håller tummarna för att det fungerar.

Nu är det vår på bron!

008
Äntligen är det vår i krukan på bron. Höstens plantering har stått kvar ända tills nu. Slemmig prydnadskål är inte fint. Nu har det blivit vår ordentligt i krukan istället. Helst hade jag velat ha andra lökväxter, men man får ta vad som finns. Pärlhyacinter, narcisser och vide är fint det med. Nu håller jag tummarna att hela rasket inte fryser bort. Det är trots allt bara 17 mars, men jag kunde inte vänta längre.

fredag 16 mars 2012

Ibland är det kul att diska

025
I morse var det kul att diska. Grill Gul är en av mina porslinsfavoriter. Dekoren ritades av Bibbi Breger 1958 för Gustavsberg. Jag gillar kombinationen av de tunna svarta och de breda gula ränderna. Den finns i brunt och grönt också, men gult är min favorit. Idag till frukost fick den sällskap av assiett och äggkopp från Karlskrona porslinsfabrik med dekoren Bellis av Eva Bladh Ståhl. I botten skymtar Gustavsbergs Rustik av Britt-Louise Sundell. Den är en riktigt bra vardagsservis. Fast å andra sidan kan man använda allt till vardags. När ska man annars använda det?
Jag undrar vad jag ska diska imorgon…

Äkta makar i trapphuset

018
I år blommar äkta makar (Hippeastrum striatum) mer än någonsin. Fyra stänglar kommer det att bli när det är klart. Tre syns på bilden och en liten till kan man skymta till höger i krukkanten. Det här är en krukväxt som bara står och är tacksam och blommar när den ska. Utan blommor är den inte den allra vackraste, men när den väl blommar kompenserar den gott och väl för det även om det bara blir två blommor per stjälk. Det är också därför den fått sitt namn.
Skötseln är enkel. Hos mig står den i trapphuset och får en svalare period kring 15 grader under vintern. Jag vet inte om det är nödvändigt, men det verkar inte skada den heller. Den behöver inte mycket skötsel. Vatten och lite näring så den kan samla kraft till blomningen är allt. Här hos mig brukar den blomma när ljuset kommer tillbaka på våren. Det sägs att den kan blomma flera gånger per år, men det gör den inte hos mig. Bladen vissnar gärna ner i samband med blomningen. Plockar man inte bort dem ser plantan väldigt skräpig ut. På bilden hänger de vissna blad jag plockade bort från den på krukkanten bredvid.
Förökningen är enkel. Krukan fylls ganska snabbt med sidolökar, som kan man bryta loss och plantera om. Det verkar som den gillar att stå trångt i krukan, så plantera inte om och dela den varje år.
Det kan vara svårt att få tag på lökar, men på tradera.com brukar det gå att hitta.

torsdag 15 mars 2012

Great Dixter en kväll i juli

Förra året i juli var jag på praktik på Great Dixter i England. Det var en helt fantastisk månad, men alldeles för kort. Ett år skulle varit en lagom tid för att hinna vara med om allt som händer i trädgården.
156
På kvällen var trädgården nästan som bäst, då alla besökare gått hem och det bara var jag och alla växterna. Kungsljus, rödbladig trädgårdsmålla och montbretia i motljus är olsagbart vackert. Jag vill dit igen.

tisdag 13 mars 2012

Gårdagens fynd

014
Fyra små blom-ljusstakar märkta Bo Fajans blev det enda inköpet igår. 5 kr styck var ett bra pris tyckte jag och slog till. Jag behöver dem verkligen inte, men de blir fina att duka med. Kuvertljusstakar kanske man kan ha. Vem som formgivit dem har jag inte kunnat luska ut, men för 5 kr var de fina ändå.

måndag 12 mars 2012

Nu blommar äntligen Polarstern

Polarstern
Jag har gått och väntat ett tag nu.  Bild på knopparna finns här och här. Jag har inte sett den på riktigt själv(jag är i Mariestad och Polarstern är i Umeå), men jag får tro på mobilbilden jag fått skickad till mig. Nästa vecka får jag hälsa på den och då ska jag dofta den svaga, men mycket goda doften. Om den inte hunnit vissna förstås.

En tur till Botan

När man är i Göteborg är det nästan ett måste att besöka Botaniska trädgården. Det finns alltid något intressant att titta på. Lördagens besök var inget undantag. Tvärtom.
015
Scilla mischtschenkoana, persisk blåstjärna, blommade vackert bland bruna löv i backen upp till växthusen. Det var riktigt efektfullt. Blommorna låg tätt mot marken, nästan som de frös.
Inne i växthusen blommade orkidéerna för fullt, men linsen på kameran immade igen, så det blev bara ett foto från orkidéavdelningen, Ada aurantiaca. Den vill ha hög luftfuktighet och svalt på vintern och är inte helt lätt att ha hemma på fönsterbrädan, men den är fin med sin lysande orange färg.
019
Annars tycker jag att det är lökväxterna som gör Botan värt ett besök den här tiden på året. Egentligen räcker inte ett besök. Lökväxterna avlöser varandra i snabb takt, så det gäller att passa på medan tid är.
027
Den här amaryllisen väckte stort habegär. Det gjorde också denna:
036
Det skulle vara kul att veta art- eller sortnamn på amaryllisarna, men det kunde jag inte förstå av etiketten. Det var synd.
033
Den här var däremot tydligt märkt med Lachenalia aloides 'Pearsonii'. På svenska heter Lachenalia aloides brokig papegojhyacint. Den kommer från Sydafrika och Kapprovinsen. Jag gillar lysande färger.
038
Veltheimia capensis var också effektfull i sin färgsättning med lysande rosa mot blågrönt bladverk.
Lite mindre känslig är nog denna:
058
Bergenia ciliata, strävbergenia, klarar sig utomhus i Sverige, men här växte den i växthusen. Bladen är inte alls lika stora och grova som hos Bergenia cordifolia, blommorna är snyggare och den har ett mycket nättare utseende tycker jag. Ska nog testas.
072
Den här gula snyggingen heter Gymnospermium albertii och kommer från Centralasiens bergstrakter. På Botan växer den i deras lökbäddar utomhus. Man undrar ju om den är svårodlad.
075
Det fanns en hel del fina krokusar som blommade. Jag fastnade för de strimmiga. I knopp är de väldigt fina. Den ovan heter Crocus biflorus ssp. adamii, blå bägarkrokus. Lättodlad påstås det.
079
Crocus reticulatus är också fin. Det skulle vara kul att se färgen inuti när den öppnar sig, men finast är den troligast såhär med nästan svarta och gula ränder.
089
Detta är Crocus x leonidii ‘Feathered Sulphur’. Historien om den finns här. Det dröjer innan krokusarna börjar synas i Umeå, men de är värda att vänta på.