lördag 28 juni 2014

Balkongblommor

Att köpa blommor till balkongen är inte helt lätt. Varje år är en övning i självbehärskning. Det finns så mycket att välja på och om jag helt gick på impuls skulle balkongen bli så våldsamt brokig att det skulle vara svårt att stå ut med att se det. Samtidigt gillar jag mycket färg. Det är som sagt svårt det där. Tidigare år blev det såhär och såhär.

Diascia barberae, Stipa tenuissima Daniel Grankvist

I år föll valet på aprikosorange tvillingsporre, Diascia barberae, och svansfjädergräs, Stipa tenuissima. Det blir färgglatt och skirt på samma gång.

Diascia barberae, Stipa tenuissima, Calamagrostis 'Overdam', Nicotiana x sanderae 'Lime Green' Daniel Grankvist

I en större korg i ena hörnet av balkongen rymdes även ett par tobaksblommor, Nicotiana x sanderae 'Lime Green' och en tuva Calamgrostis ‘Overdam’. Det aprikosorange sticker av ordentligt mot tygvindskyddet. Det är bra.

173 1

På bordet är det mycket lugnare. En kruka heliotrop, Heliotropium arborescens, samsas med penséer som är kvar sedan i våras. När man ska sitta och äta på balkongen åker de ner på golvet. Det är helt nödvändigt, annars får man inte plats.

Diascia barberae, Stipa tenuissima, Calamagrostis 'Overdam', Nicotiana x sanderae 'Lime Green'  2 Daniel Grankvist

Lådorna med tvillingsporre och svansfjädergräs är visserligen skira och fina, men de behöver lite mer stuns och struktur. Fler växter kan bli svårt att klämma in. Det löser sig säkert. Sommaren är lång.

söndag 22 juni 2014

Gulbladig akleja

Tiden går och helt plötsligt är det efter midsommar. Tiden går och helt plötsligt är det också långt över två månader sedan förra inlägget. Den här våren och försommaren har varit hektisk, men väldigt rolig och lärorik.

I rabatterna växer det oftast utan att man behöver göra så mycket och många växter kan man lita på. De gör vad de ska utan pyssel. Det är tur, för annars hade trädgården sett ut som en öken i år. Det är först under de senaste två veckorna som jag kommit igång med trädgårdsarbetet på allvar.

Gulbladig akleja 2 Daniel Grankvist

En växt att lita på är gulbladig akleja. Hos mig lyser den upp lite här och där. Allra vackrast är den i vandrande skugga. Då skimrar bladen väldigt vackert.

Gulbladig akleja Daniel Grankvist

Mina plantor har jag dragit upp från frö. Den vanligaste gulbladiga sorten heter Aquilegia ‘Mellow Yellow’. Den har blommor i vitt mot det gula bladverket. Den sorten finns i en rabatt runt hörnet. Den här gulbladiga med blå blommor på bilden kommer troligtvis från en sådd av ‘Woodside Variegated Mixed’. De får gulvariegerade blad och blommor i blandade färger, men enstaka plantor kan få en helt gul bladfärg. Den med variegerade blad är borta sedan länge, men den här färgvarianten har stannat och förökat sig. Det finns alltid några småplantor på gång i rabatterna. De är lätta att flytta till platser där man behöver bladverk som lyser upp.