söndag 30 juni 2013

Månadens favoritväxt: Hesperis matronalis ‘Alba’

Varje månad är det lika svårt, men nu har jag bestämt mig. Vitblommande trädgårdsnattviol, Hesperis matronalis ‘Alba’ blir månadens favoritväxt.

006 Hesperis matronalis 'Alba' Daniel Grankvist

För nästan tio år sedan sådde jag vitlommande trädgårdsnattviol för att ha ute på odlingslotten jag hade då. Den har följt med i alla flyttar fram och tillbaka och har till slut landat ute vid stugan. Där verkar den trivas och frösår sig och sprider sig lite överallt. Det är bra. Den blir inte ett problem. Ett vitt litet utropstecken här och där skadar inte. Den vanliga violetta formen är också fin, men passar inte riktigt in överallt. Den vita är mer lättplacerad.

Blomningen börjar i mitten av juni och pågår länge länge. Det skjuter nya  blomknoppar hela tiden. Doften är fantastisk, särskilt på kvällen och natten. Men det finns en nackdel. Trädgårdsnattviol behöver någon form av stöd för att hålla sig snygg. Tyvärr är jag nästan alltid för sent ute och den väl har lagt sig ner är det ingen mening att räta upp den igen. Blommorna och skotten kommer att se felriktade och sneda ut hur man än gör. Fast den fortsätter ju att blomma även om den lagt sig och på rätt ställe kan den där grenen som lagt sig ner bara se ännu snyggare ut. Fast inte hos mig. Det är tillräckligt rörigt ändå. Nästa år ska jag binda upp dem innan de börjat blomma och blivit övertunga. Nästa år.

tisdag 25 juni 2013

Afrikas blå kruka

Det tar tid för afrikas blå lilja, Agapanthus praecox, att slå ut. Jag planterade den här krukan för flera veckor sedan och redan då kändes det som att knopparna var på väg att öppna sig.

Agapanthus praecox, afrikas blå lilja, Dichondra argentea, silvernjurvinda, Sutera cordata, snöflinga Daniel Grankvist

Nu har planteringen i alla fall börjat växa till sig och bli som det var tänkt. Silvernjurvindan och snöflingan som växer undertill fick jag tokbilligt på trädgårdsmässan i Umeå när montrarna skulle städas ut.

Agapanthus praecox, afrikas blå lilja Daniel Grankvist

Tyvärr har jag slarvat bort etiketten från agapanthusen. Blommorna tycker jag är lite ljusare än de brukar vara. Växtsättet är också lite lägre och vekare, men de funkade fint till en kruka vid entrén till hyreshuset. Jag hoppas att den blommar lika länge som det tog för knopparna att slå ut…

fredag 21 juni 2013

Kulturbotan i Lycksele

I onsdags var jag äntligen på Kulturbotan. Jag har tänkt att det ska bli av i flera år, men inte förrän nu tog jag mig dit. Kulturbotans samlingar är infogade som ett antal planteringar med olika teman på friluftsmuseet Gammplatsen i Lycksele. Samlingarna består av härdiga traditionella växter, många med lokal proveniens. Det var inget toppenväder, men som tur var höll sig regnet borta ganska bra.

Iris pumila, Geum coccineum och Trollius europaeus på Kulturbotan i Lycksele Daniel Grankvist 

Det var mycket som blommade i rabatten vid Ruselegården, bland annat dvärgiris, nejlikrot och smörboll. Jag gillade kombinationen med de samiska färgerna mycket. Nejlikrot har jag knappt ägnat en tanke tidigare, den är ju så vanlig, men den är rätt så speciell i färgen på ett trevligt sätt och bladverket skäms inte för sig efter att den blommat över.

Enkelblommande vit pimpinellros från Norrbyberg på Kulturbotan i Lycksele 2 Daniel Grankvist

Den här enkelblommande vita pimpinellrosen kommer från Norrbyberg i Lycksele. Den var i full blom och var helt översållad med blommor. Väldigt tjusigt.

Pimpinellrosen 'Poppius' på Kulturbotan i Lycksele

Pimpinellrosen ‘Poppius’ fanns på flera ställen. Här stod den i närheten av en timrad och falurödmålad vägg. Färgkrocken var trevlig.

Rosa Rugosa-gruppen 'Örträsk' på Kulturbotan i Lycksele Daniel Grankvist

Örträskrosen kan jag verkligen rekommendera om man vill ha en vacker, doftande, tålig och lättskött ros med vackra nypon. Det är troligtvis en korsning mellan vresros och kanelros och hittades i postmästaren Viktor Örtelius trädgård i just Örträsk. Den kan bli drygt ett par meter hög, men hos mig blir den inte riktigt så hög. Däremot skjuter den rikligt med rotskott, vilket bara är bra. Den växer i mager och eländig jord, men den klagar inte. Tyvärr står den lite för skuggigt hos mig så den blommar inte så rikligt som den skulle kunna, men det gör inte så mycket.

Såhär i sista sekunden vill jag passa på att önska: Trevlig midsommar!

onsdag 12 juni 2013

Till Östra Tunhem och tillbaka

Det är obeskrivligt vackert i Östra Tunhem. Över helgen har jag varit där och jobbat, men också haft tid att bara gå runt och titta på allt vackert. Utsikten till exempel. Norr om huset ser man ut över odlingslandskapet och i horisonten skymtar Hornborgasjön. I kvällsljuset i söndags kväll var jag tvungen att få till en bild, men som nästan alltid är verkligheten så mycket bättre.

017 Utsikt mot Hornborgasjön Daniel Grankvist

Det har också börjat blomma rosor i Tunhem. Bland de första att börja blomma är ‘Professor Fagerlind’. I fjol skrev jag om den här. I år är den vackrare än någonsin trots att den blivit nästan mosad av en fallande alm.

040 Rosa 'Professor Fagerlind' Daniel grankvist

I en annan del av trädgården har en enkelblommande okänd pimpinellros börjat slå ut. Den är ljust ljust rosa och alldeles bedårande. Jag brukar gilla dubbla rosor bättre än enkla, men den här få mig nästan att ändra uppfattning.

047 Okänd pimpinellros. Daniel Grankvist 

Det fanns ett litet rotskott som var på väg ut i grusgången och det fick följa med hem. Det verkar gå vägen trots att det är fel tid att gräva upp rosor nu. De har väldigt känsliga rötter. Rotskottet slokade rejält när jag just hade krukat in det, men nu har det börjat räta på sig.

‘Professor Fagerlind’ har också fått följa med hem, fast redan förra året. Han mår efter omständigheterna bra, men har inte fått något permanent boende. Det kan vara ganska långa handläggningstider här i trädgården.

067 Camassia leichtlinii 'Caerulea', mörk stjärnhyacint Daniel Grankvist

På precis rätt plats har Camassia leichtlinii 'Caerulea', mörk stjärnhyacint, hamnat. Den står i södra rabatten tillsammans med alla ‘Princess Irene’-tulpaner. Alldeles när ‘Princess Irene’ har gjort sitt börjar stjärnhyacinten slå ut. Alldeles perfekt tajming. Jag håller redan på att beställa fler stjärnhyacinter för plantering i höst.

Nu är jag alltså tillbaka hemma igen och redan ute i stugan. Hela eftermiddagen igår regnade det, men det var ett välbehövligt regn. Idag ska jag ägna mig åt plantering av dahlior, squash och pumpor. Om jag hinner ska jag skola perennsådder. De har fått vänta alldeles för länge nu.

fredag 7 juni 2013

Maskrosbollar

Utanför grindarna i Östra Tunhem, men även inne i trädgården, finns det tusentals och åter tusentals maskrosbollar. Jag borde förfasas över dem, men gör det inte.

091 Maskrosbollar Daniel Grankvist 

Varför kämpa emot när man vet att man aldrig kan vinna helt?  Och de är ju fantastiskt vackra, både maskrosblommorna och fröställningarna. I år missade jag blomningen, men 2010 såg det ut såhär.

onsdag 5 juni 2013

Liljekonvaljer

På några år har de fullkomligen exploderat. Det har nog att göra med at de har fått hönsgödsel varje vår de senaste åren. I år är liljekonvaljerna större och fler än någonsin. Och tidigare.

011 Convallaria majalis Daniel Grankvist

Just nu blommar de för fullt och det kommer då och då pustar med liljekonvaljdoft över stugtomten. Fast de växer nästan lite för bra. De har tagit sig in i gräsmattan och de sprider sig dit det inte egentligen var tänkt. Men just nu är de bara så fantastiskt vackra. Och som sagt, tidigare än de brukar.

söndag 2 juni 2013

Årets ‘Princess Irene’

Några fantastiska veckor har passerat. Just nu har jag liljekonvaljdoft i näsan och äppelträden och syrenerna är i full blom. Ute vid stugan blommar tulpanen ‘Princess Irene’ för fullt. Det är minst en vecka tidigare än vanligt. Förra året den 6 juni blommade även violtulpanerna och några vivor. I år är de redan överblommade.

Tulipa 'Princess Irene' Daniel Grankvist

‘Princess Irene’ verkar inte vilja komma tillbaka pålitligt år från år hos mig. Jag får komplettera varje år för att få så många jag vill ha. Till nästa år ska jag köpa ännu fler tuplaner och komplettera med knallgula vårkragar, som var väldigt snygga till, fast de syns inte på bilden.

Tulipa 'Princess Irene' 2 Daniel Grankvist

Det var lite synd att jag missade violtulpanerna och vivorna. Jag gillade färgchocken från i fjol.