onsdag 29 maj 2013

Namnlös rosa lycka

Förra året missade jag den allra första blomningen helt. Knoppparna var läskigt köttfärgade och jag blev rätt så besviken eftersom jag väntat i flera år på blomningen. I år hann jag se alla tre knoppar som slog ut.

Okänd rosa Epiphyllum Daniel Grankvist

Den utslagna blomman är inte alls köttfärgad, tack och lov, utan vackert rosa. Och stor, ca 10 cm i diameter. Den hänger i en ampel i arbetsrummet tillsammans med flera andra bladkaktusar och en massa amaryllisar. Det är ett grönt virrvarr i hela fönstret.

Namnlös rosa Epiphyllum Daniel Grankvist

Just nu är det ganska blomsterlöst i fönstret, så den rosa blomman behövdes verkligen. Nästa år hoppas jag på fler blommor.

måndag 27 maj 2013

Månadens favoritväxt: Ribes aureum

Äntligen kom våren och försommaren! För två veckor sedan hade björkarna knappt öppnat sig och nu blommar häggen för fullt. Det är galet. Varje år går det galet fort. Häggmisplarna är också i full blom. På väg till jobbet passerar jag en skolgård och bland alla häggmisplar står en enda ensam gullrips, Ribes aureum. Den har just börjat slå ut.

Ribes aureum, gullrips, Daniel Grankvist

Gullrips verkar inte vara så vanlig, men den är både härdig och vacker. Bladen är blanka och vackert gröna och den har ett glest och luftigt växtsätt trots att den blir förhållandevis hög. Busken på skolgården är lite drygt två meter hög. Den blommar rikligt med gula blommor i klasar. Blommorna doftar gott, litegrand som kryddnejlika.

Ribes aureum, gullrips, Daniel Grankvist 2

Särskilt svårodlad verkar den inte heller vara. Den står där på den torra skolgården och bara växer och blommar trots att barnen sliter på växterna rätt hårt. Ett bra köp med andra ord. Och den får vacker höstfärg.

måndag 20 maj 2013

Plötsligt hände det

I slutet av förra veckan kom värmen och med den började det hända saker i rabatterna. Nu idag kom vi ut till stugan såg allt annorlunda ut mot förra gången för en vecka sedan.

Okänd pingstlilja Daniel Grankvist

Den här pingstliljan är tyvärr namnlös. Trots att vi har gjort listor över växterna i rabatterna har vi missat att få ned den här. Vi får skärpa oss. Fin är den och den verkar komma tillbaka fint varje år.

Narcissus 'Rip van Winkle' Daniel Grankvist

Narcissen ‘Rip van Winkle’ är alltid lika fin när den dyker upp. Den är kort i rocken, men varje blomma lyser som en stjärna. Den ska jag plantera fler av. Det går inte att få för många.

Pulmonaria angustifolia 'Azurea'  Daniel Grankvist

Sist vi var ute i stugan var det svårt att tro att Pulmonaria angustifolia 'Azurea' någonsin skulle slå ut, men det gjorde den. Den är finare än någonsin i år.

Anemone nemorosa 'Allenii' Daniel Grankvist

Jag hade nästan glömt bort att de fanns där, men i eftermiddags såg jag att Anemone nemorosa 'Allenii' hade slagit ut i gräset. Mot kvällen när solen hade gått i moln hade blommorna slagit ihop dig. De har sakta blivit fler.

Nu gäller det att hänga med, för nu går det fort. Innan helgen hade björkarna knappt börjat slå ut. Nu är de redan gröna. Bärhäggmispeln ‘Smokey’ hade inte vaknat alls när vi var här ute vid stugan sist. Nu är den full med blomknoppar.

söndag 12 maj 2013

Hur doftar en våriris?

Vi har varit ute i stugan i helgen. Vi har vårstädat en hel del, men också delat perenner och krukat in för framtida behov. Det är synd bara att man knappt kommer ihåg vad som finns i rabatterna. Då hade jag nog flyttat om ännu mer för det behövs mer ordning. I höstas planterade vi en hel del lökar och knölar och nu har de börjat komma fram. De flesta av krokusarna har vi redan missat, men det kommer så mycket annat at det inte gör så mycket.

034 Iris 'J S Dijt' Daniel Grankvist

I en slänt satte vi våririsen Iris 'J S Dijt' i en stor rugge lammöron. Jag såg dem knappt idag när jag stod på knä och rensade bort döda fjolårsblad. Men jag kände en doft. Det doftade svagt av viol och så såg jag en iris och sedan resten. De hade precis slagit ut i solen.

041 Iris 'J S Dijt' Daniel Grankvist

Våriris i mitten av maj känns lite sent, men våren har inte varit så jättevarm och stugan ligger inte i ett toppenläge, men den sena blomningen står jag gärna ut med. Och så doften förstås!