onsdag 29 augusti 2012

Utflykt till Örnsköldsvik

018 korr Skeppsmalen Örnsköldsvik

Examensarbetet går vidare och egentligen ska jag inte samla med material, men i måndags åkte jag ändå till Örnsköldsvik för att träffa hustrun och sonen till en av trädgårdsmästarna som jobbade vid Olofsfors bruk på 1950-talet. Det visade sig vara en fullträff. De satt inne med sånt material som jag hade önskat att jag haft redan från början.

014 korr Skeppsmalen Örnsköldsvik Daniel Grankvist 

Jag fick skjuts till Övik av en kompis och vi passade på att åka på utflykt när vi ändå var där. På vägen hem åkte vi till Skeppsmalen, som är ett fiskeläge och till fyren Skagsudde. Också det en fullträff. Det var oerhört vackert och jag vill åka dit igen!

009 korr Skeppsmalen Örnsköldsvik Daniel Grankvist

Det var vykortsvackert var man än tittade. Solnedgången gjorde det bara ännu bättre.

016 Skeppsmalen Örnsköldsvik Daniel Grankvist 

Jag tror att det stod Sjöfartsverket på båten.

021 Skeppsmalen örnsköldsvik 

Strax efteråt gav sig båten sakta iväg.

022 Skagsudde Örnsköldsvik 

Varje dag på sjörapporten hör man Skagsudde. Såhär det det ut.

tisdag 28 augusti 2012

Dagens dukning med Grill Gul

Nästan aldrig använder vi Gustavsbergs Grill Gul när vi dukar trots att den är en av mina absoluta favoritdekorer. Jag gillar att det är så stramt och enkelt och ändå så färgglatt. Det är en smått genialisk dekor med tunna svarta streck och breda bårder i färg.

046 korr Grill Gul Gustavsberg Daniel Grankvist 2

Modellerna är helt säkert Stig Lindbergs, dekoren är Bibi Bregers. Dekoren finns i flera varianter, brunt, grönt och gult, men gult är den i särklass snyggaste färgen.

049 korr Grill Gul Gustavsberg Daniel Grankvist

Lite knivigt är det att få tag i delar. Den verkar inte ha varit så vanlig och den svarta dekoren är ofta väldigt nött när man hittar assietter och mattallrikar. Serveringsfat och karotter är nästan alltid i mycket bättre skick. Kaffegodset verkar vara nästan omöjligt att få tag på. Jag har hittills fyra kaffekoppar, men bara ett enda fat.

måndag 13 augusti 2012

Hallonfynd

Examensarbetet vid Olofsfors bruk fortskrider så smått. Idag har jag knåpat text, men solen utanför gjorde det svårt att koncentrera sig. Jag gjorde paus och gick och letade hallon. Från flera håll har jag fått höra att det ska finnas både vilda och trädgårdshallon i det som en gång var köksträdgården.

020 korr vildhallon och trädgårdshallon Olofsfors bruk Daniel Grankvist

Och mycket riktigt. I ena kanten av den gamla köksträdgården fanns de kvar. Skillnaden mot de vilda var ganska stor vid en jämförelse. De vilda syns till höger i bilden. Smaken var också annorlunda som den ofta är. Trädgårdshallonen var inte lika aromatiska tyvärr, men goda ändå. Vilken sort det är är det ingen som längre vet.

söndag 12 augusti 2012

En kvällsbild

067 korr Pelargonium 'Frank Headley' Daniel Grankvist

Vid vedboden står en balja med pelargoner och rosenskära. För någon vecka sedan lyste kvällssolen upp så att pelargonerna glödde. Jag gissar att pelargonen heter ‘Frank Headley’.

lördag 11 augusti 2012

Wenlock?

Det är inte alltid man kan vara säker på att man får den växt som står på etiketten. Rosen ‘Wenlock är en sådan. Den är köpt på rea på COOP för rätt många år sedan nu och har blommat snällt sedan dess. Vissa år är hinner den växa mer, andra mindre, men den är alltid så givmild den kan. Den har klarat två flyttar också.

 010 Rosa 'Wenlock' Daniel Grankvist

Nu är det ju inte säkert att det är ‘Wenlock’. Formen på blomman stämmer med de bilder jag hittat, men färgen är ljusare på mitt exemplar. Det kan ju bero på klimatet och ljuset, men misstänksam blir jag.

013 Rosa 'Wenlock' Daniel Grankvist

Doften beskrivs som citruslik, men jag vet inte. Det där med beskrivning av doft är svårt…

023 Rosa 'Wenlock' Daniel Grankvist

David Austin släppte rosen på marknaden 1984. Den ska kunna få en del svartfläckssjuka, men har aldrig haft det här hos mig.

033 Rosa 'Wenlock' Daniel Grankvist

Den har haft lite olika sällskap hos mig. Just nu växer den ihop med Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’, brokbladigt tuvrör,  Clematis recta ‘Purpurea’, styvklematis och Geranium wlassovianum, mongolisk näva.

035 Rosa 'Wenlock' Daniel Grankvist

Det är den kombination jag tror att jag ska hålla fast i. Det brokiga i gräset ljusar upp och det röda i klematisbladen matchar blomfärgen bra. Lite senare när klematisen bleknat till mer grönt kommer näven med blåviolett kontrast. Snyggt. Dumt är bara att rosen är ensam bland alla perenner och drunknar en aning.

033 Rosa 'Wenlock' Geranium wlassovianum Daniel Grankvist

Det kanske är dags att komplettera med fler ‘Wenlock’ till nästa år.