lördag 26 maj 2012

Dagens dukning med Ceylon

Kvällsfika med scones och te, eller choklad. Säg inte att man inte behöver flera olika sorters kannor med samma design. En för te och en för choklad. Vilken tur att Hertha Bengtssons Ceylon för Rörstrand har just det. Den höga kannan finns dessutom i två storlekar. Kopparna finns i limegrönt, turkos, gult och grått. Den grå har jag bara sett som udda tefat, men det skulle vara kul att komma över en grå kopp. Assietter och stora kannor finns i svart eller vitt. Gräddkanna och sockerskål finns i kopparnas färger. Godset påminner lite om Blå Eld, med mönster i relieff, men det ser mer ut som spindelnät eller riskorn på rad. Ceylon är klatschigt, elegant och raffinerat.

006 Ceylon Hertha Bengtsson Rörstrand Daniel Grankvist

Vi har besök av ett miljöpartistiskt kongressombud i helgen. Hon är fullt upptagen med att kongressa och vi står för husrum och leker Bed & Breakfast. Vi har till och med fixat en complementary tea tray på hennes rum. Sconesfikat var fredagskvällens aktivitet.

010 korr Ceylon Hertha Bengtsson Rörstrand Daniel Grankvist

Småskålar och fat kan man inte få för många av. De tar inte mycket plats och är väldigt användbara. Dubbelskålen i bakgrunden i pressglas är alldeles lagom för marmelad för några få. Två sorter till och med. Den äggformade skålen alldeles bakom dubbelskålen är också Rörstrand. Inuti är den mönstrad i godset och det skulle kunna vara Hertha Bengtsson det också.

fredag 25 maj 2012

Gullvivevariationer i en trädgårdsmästares trädgård

Alldeles vid husgaveln vid den gamla trädgårdsmästarbostaden vid Olofsfors bruk hittade jag de här fina gullvivorna.
032 korr Primula veris Olofsfors bruk Daniel Grankvist
En eldigt orange-flammig.
033 korr Primula veris Olofsfors bruk Daniel Grankvist
En mättat röd.
036 korr Primula veris Olofsfors bruk Daniel Grankvist
En orange.
De växte bland alla de vanliga gula och stack ut med sina kraftigare förger. Det var inte mycket planterat kring husen förr, inte ens här vid trädgårdsmästarbostaden. En dotter till en trädgårdsmästare på bruket berättar att de hade luktärtor under köksfönstret och så syrener. Så mycket mer fanns inte av blommor runt huset. Förutom gullvivorna då. Någon bärbuske kanske och någon enstaka ros. Här på tomten finns en pimpinellros, men den kan ha planterats senare.
029 korr Trädgårdsmästarbostaden vid Olofsfors bruk. Daniel Grankvist
Trädgårdsmästaren skötte om herrgårdsparkens planteringar och disponentfamiljens köksträdgård som låg på andra sidan ån från trädgårdsmästarbostaden. Köksträdgården låg väl synlig från huset så han kunde se om obehöriga var där. Det hände.
Köksträdgården levererade grönsaker till disponentfamiljen och i alla fall under slutet av 1940-talet och framåt även till mässen i Rundvik. Överskottet delades ut till arbetarna vid bruket.
Jag är mitt uppe i mitt examensarbete som ska handla just om köksträdgården vid Olofsfors bruk. Det går långsamt fram. Det finns inte mycket att gå på för en oerfaren, men lite händer varje vecka. Och det är roligt och spännande! Förhoppningsvis blir det klart någon gång i höst.

onsdag 23 maj 2012

Förra veckans höjdpunkt


006 korr Phalaenopsis Miva Barbara x mannii Daniel Grankvist
Då slog den första blomman ut, men den kommer att stå länge, länge och det finns både många fler knoppar och en till stängel på gång. Phalaenopsis Miva Barbara x mannii heter den. Det är en korsning mellan en namnsort och en ren art. Den är vacker på ett lite diskret sätt med brungula fläckar och en ljusrosa läpp. Fin.

fredag 18 maj 2012

Dagens överraskning

Tidigt i morse gjorde jag en fantastisk upptäckt. Jag har väntat sedan 2007 på att få se knoppar på den och nu i morse såg jag en enda sitta där. Den måste ha funnits där ett tag, för den var ganska stor.
010 okänd Epiphyllum i knopp Daniel Grankvist
Nu är det bara att vänta på att den ska slå ut. På etiketten står det lite osäkert “lila eller orange”, så man undrar ju.
014 korr Epiphyllum Hippeastrum Hoya Daniel Grankvist
2006 bodde vi tillfälligt i Karlstad och flyttade tillbaka till Umeå på våren 2007. Av vår kompis Andreas fick vi två olika Epiphyllum-sticklingar, som har varit på tillväxt sedan dess. De hänger i arbetsrumsfönstret tillsammans med amaryllisar, några porslinsblommor och två andra Epiphyllum. Det är ganska trångbott med andra ord. Tittar man noga kan man se knoppen ungefär mitt i bild. Jag undrar när jag får veta om den är orange eller lila?

torsdag 17 maj 2012

Dagens dukning med Smyrna

Vi har besök av Anders föräldrar. Anders pappa har hjälpt oss med att köra minigrävare ute i stugan. Anders mamma, Anders och jag har burit bort rötter, skottat bort lingonris och kvistat av träd. I morse innan vi åkte ut blev det storfrukost så att vi skulle orka jobba hela dagen.
024 korr Gefle Smyrna Daniel Grankvist
Smyrna från Gefle Porslinsfabrik är tillverkad någon gång under 1970-talet. Jag tror att det är Berit Ternell som hittat på dekoren. Den är perfekt som frukostservis. När jag först såg dem gillade jag den inte, men den växer med tiden och nu tycker jag mycket om den. Dekoren är både kraftfull och diskret på samma gång.

tisdag 15 maj 2012

1000 av varje

Det kom ett paket idag. Nu ska här bli ordning! Vi har letat länge och överallt, men till slut hittade vi ett företag i England som hade det vi behövde. Vi ska märka upp växterna i stugan med enhetliga skyltar. Aldrig mer orangea, rosa, röda och vita etiketter som sticker upp här och där. Helst hade vi velat ha skyltar i metall, men det hade kostat en hel förmögenhet och någon sådan har vi inte, så det fick bli svarta skyltar i plast.

004 korr Skyltar och etiketter Daniel Grankvist

De är tillräckligt diskreta och små för att inte lysa alltför mycket, men ändå tillräckligt stora för att rymma långa växtnamn. Samtidigt beställde vi också 1000 vita etiketter till sådder och småkrukor. De kommer att räcka länge hoppas jag. Det finns inget mer irriterande än att etiketterna tar slut mitt när man håller på och märker upp sådder och annat.

söndag 13 maj 2012

Att skapa ordning i kaos

Köket har förvandlats till ett inferno av jord och plantor. I flera veckor har det stått ett tillfälligt bord framför fönstret med en hel massa frösådder. Flera fönster har varit fulla också. Det är jord på golvet, jord på diskbänken och jord i hallen. Det är tur vi bara bor två här.

012 Digitalis lamarckii Daniel Grankvist

Jag har fått en hel laddning champinjonlådor av min brors sambo. De är fantastiska och passar perfekt till 15 små krukor på 7 cm eller 12 stora på 9 cm. Med lådorna går det lite lättare att hålla reda på det som jag skolat och det blir också lättare att flytta allt in och ut på dagarna.

013 Potentilla nepalensis 'Miss Willmott' Digitalis viridiflora Primula florindae 'Keilour' Fuchsia 'Deep Purple' Daniel Grankvist

Av det mesta finns det inte så mycket att det ryms en sort i varje låda.  Det går åt mycket etiketter, så vi har gjort en stor beställning på etiketter, både till krukorna inne och till att märka upp det som finns ute i rabatterna. En växtdatabas är också under konstruktion. Snart blir det efterlängtad ordning.

016 Lathyrus odoratus Daniel Grankvist

Luktärtor är en storfavorit, men tyvärr har de dragit iväg lite för mycket på grund av för lite ljus. Det är mer än luktärtorna som har blivit gängligt. Det är trist, men jag försöker att skola djupt och bara ta de bästa plantorna. Till nästa år måste jag skaffa bättre belysning.

017 Rester Daniel Grankvist

Såhär gängligt kan det bli. Det var inte mycket ur den här krukan som gick att använda.

Idag har jag skolat plantor och flyttat runt i flera timmar. Snart, mycket snart kan köket få återgå till att bli bara kök. Ikväll bygger vi ett tillfälligt plastväxthus. Det var tänkt att det skulle komma ut tidigare, men vädret satte stopp för det, men nu så ska alla plantor ut. Det ska bli skönt att få tillbaka lägenheten i beboeligt skick.

torsdag 10 maj 2012

Okända skönheter

Ibland undrar man ju varför man inte är mer frågvis. Jag tittar på bilder från förra året och hittade bilder på fantastiska rosor som jag såg på en Open Garden Day i Winchelsea i fjol. Inte ett enda namn på sorter har jag fått med. Det är obegripligt och frustrerande.
Engelsk ros Daniel Grankvist
Jag får aldrig veta vad den här vackra röda heter. Men det skulle kunna vara en Austin-ros. Det ser ut så på blomformen. Kanske är det till och med L D Braithwaite, men det får jag troligtvis aldrig veta om inte någon av er som läser känner igen den.
067 Okänd ros i Winchelsea Daniel Grankvist
Vad den här rosa heter kan jag inte ens gissa, men jag skulle gärna vilja veta. Jag kommer ihåg att den var helt översållad med blommor.
083 Okänd ros i Winchelsea Daniel Grankvist
Den här känns bekant, men inte tillräckligt för att det ska dyka upp ett namn. Frustrerande.
Varför är man inte mer frågvis? Det fanns ju all möjlighet i världen att fråga. De som ägde trädgårdarna fanns på plats och visade. Ett namn och jag hade kunnat få veta mer om dem och kanske till och med prova någon i min egen trädgård. Det finns ju så mycket att längta till när dagarna är gråkalla och värmen aldrig tycks vilja komma.

tisdag 8 maj 2012

Svanar och rabarber

Helgen som gick var vi ute i stugan. Där har nästan all snö smält bort. Det ligger bara kvar en sträng där det varit plogat och så ligger det snö på baksidan av uthuset. Där finns också komposten och den tinar sist av allt. Det dröjer nog några veckor till innan den är helt tinad.

022 rabarber Victoria Daniel Grankvist

Däremot spirar det i rabatterna. Det har kommit en del vårlökar och mer är vårfärg på väg. Rabarberknopparna som kommit fram har en färg som mer än syns. Det är svårt att med ord beskriva blandningen mellan orange, rosa och rött, men snygg är den. Särskilt den här tiden på året. ‘Victoria’ heter rabarbern och den är bara ett par år gammal. Färgen är fin, men vi täckte ändå över den med en kruka. Djuren i skogen gillar den nämligen också. I fjol blev den tuggad till marken.

028 korr svanar Daniel Grankvist

Ute på åkern nedanför stugan har det bildats en tillfällig sjö. I år verkar det blötare än vanligt där nere. Ett par svanar har hållit till där ett tag nu. De fanns där förra helgen också. Det är visserligen en bit ut till “sjön”, men svanarna är ett vackert blickfång när man sitter vid skrivbordet i salen och tittar ut.

måndag 7 maj 2012

Dagens frukost med Berså

Berså är en perfekt frukostservis. Det finns många delar för servering och uppläggning och den piggar upp även de tröttaste ögon.

032 korr Gustavsberg Berså Daniel Grankvist

Igår fick vi besök av en kompis och nu i morse blev det stor frukost med ägg, bacon, stekta champinjoner, stekt korv och stekta brödskivor innan hon skulle iväg. Just idag tog vi ett rostfritt fat till allt varmt, trots att det finns ett stort Berså-fat att använda. Jag själv slängde i mig maten innan jag åkte vidare till Olofsfors bruk där jag gör examensarbete, men jag hann fota. Man måste prioritera…

033 korr Ostkupa Daniel Grankvist

Ostkupan används alldeles för sällan. Det är an av tre stycken som göms i skåpen. Tyvärr vet jag inte vilket glasbruk som tillverkat, men snygg är den. Glaset är svagt rökfärgat och tunt. Egentligen är väl inte hushållsost det man väntar sig ska serveras från en ostkupa, men det gick det med.

035 Gustavsberg Berså nysilverfat brödställ Kartio Iittala Daniel Grankvist

Här serveras det stekt ägg. Karaffen från Iittala har varit med förut. Nysilverfatet under de rostade bröden är ett fynd från Mariestad. Det är nog tänkt för brev eller visitkort, men funkar som underlägg till rostat bröd också.

037 korr Gustavsberg Berså tekanna Daniel Grankvist

Berså-tekannan är ett verkligt fynd för 350 kr från tradera. I auktionens rubrik stod enbart “tekanna” och inne i auktionen var Berså aldrig nämnt, vilket gjorde den helt omöjlig att hitta om man sökte efter Berså. Det var bara en slump att jag klickade på auktionen. Tekannan är helt felfri och jag är väldigt glad för den även om den inte är världens mest praktiska tekanna. Den droppar, handtaget är svårt att peta loss när man ska diska och locket sitter för löst. Men den är snygg!

lördag 5 maj 2012

Dubbel trädgårdssmörblomma

Innan jag varit i Östra Tunhem hade jag aldrig sett Ranunculus acris ssp. friesianus 'Flore Pleno' förut, men där fanns det gott om dem på ett skuggigt ställe bland alla rosor. Jag blev fascinerad av deras fina krusiga glittrande blommor.
004 Ranunculus acris Flore Pleno Daniel Grankvist
För ganska precis en månad sedan var jag och hälsade på i Östra Tunhem. Förutom flera rosor fick jag också den här plantan. Den har stått inne i ett fönster sedan dess eftersom det var ordentligt kallt när den kom till Umeå. I fönstret har den inte riktigt trivts, men den har skickat blomknoppar och häromdagen slog den ut. Snart ska den få komma ut till stugan. Där kommer plantans gammaldags utseende att passa perfekt. Jag hoppas att den trivs där ute i stugan och sprider sig.
Här, här och här finns det fler inlägg om Östra Tunhem.

fredag 4 maj 2012

Tulipa kaufmanniana ‘Showwinner’


001 Tulipa kaufmanniana Show Winner Daniel Grankvist
Just nu blommar det för fullt mellan husen alldeles nedanför Östra station i Umeå. I slänten har man planterat massor av lökväxter och nu är Tulipa kaufmanniana ‘Showwinner’ som är finast. Krokusarna är på väg att blomma över och narcisserna har inte börjar öppna sig än.
002 korr Tulipa kaufmanniana Show Winner Umeå Östra Daniel Grankvist
Något som jag tror är Prunus tenella 'Fire Hill'  växer alldeles i närheten av trappan i bakgrunden. Tills dess att den slår ut kan man kolla in tulpanerna. De är som bäst just nu.

torsdag 3 maj 2012

Hansskogs har öppnat

Idag var det dags för säsongen första besök på Hansskogs plantskola. De öppnade igår och höll fortfarande på att göra i ordning och ställa ut växter.

007 Scilla siberica Daniel Grankvist

Ute på parkeringen blommade det tjockt med rysk blåstjärna. Mot den röda fasaden gjorde de sig väldigt bra. De torra pinnarna ovanför är kanadensiska rosor som blommar otroligt rikt under sommaren. ‘Morden Centennial’ heter de och blir varmt rosa och en knapp meter höga.

009 korr Hansskogs plantskola Daniel Grankvist

Precis innanför grindarna hade de börjat duka upp med buskar och barrväxter. Hansskogs är nästan den enda kvarvarande plantskolan i norr som fortfarande odlar delar av sitt bassortiment av buskar själva. Från egna sticklingar. På hemsidan kan man titta på bilder från odlingen, som ligger i Rödånäs på gränsen till Vindelns kommun.

011 korr Viola cornuta Martin Daniel Grankvist

Viola cornuta ‘Martin’ fick följa med hem tillsammans med Astrantia major ‘Moulin Rouge’, en mörkt röd stjärnflocka. Båda ska få bo ute i stugan. Någonstans.

015 Galium odoratum Artemisia schmidtiana Daniel Grankvist

Myskmadra, Galium odoratum och krypmalört, Artemisia schmidtiana samsas fint på ett bord i plantskolan. I rabatten är de nog inte lika bra kompisar. Myskmadra vill ha halvskugga, eller skugga och ett fuktigt läge, medan krypmalört föredrar ett torrt och soligt läge. Det är tur det bara är skyltning.

I år tänker vi köpa några träd, men än så länge får det vänta ett tag. Dels behöver vi göra i ordning någonstans att plantera, dels behöver vi fundera ut precis vad vi ska ha, men det blir definitivt fler besök under våren.

Nytillskott och fynd i kruklagret

På trädgårdsmässan i Umeå i helgen som gick passade jag på att köpa lite mer växter. Det var svårt att låta bli. Det blev både perenner och krukväxter.

Jag återuppväckte mitt intresse för Saintpaulior under förra året och på mässa är det rätt läge att köpa dem. När jag var i tonåren prövade jag med sviktande resultat, men nu har jag bättre hand med dem verkar det som. De är tacksamma, inte ljuskrävande och platseffektiva. Man kan ha många på en liten yta. Det passar mig bra som har en tendens till samlarbeteende.

012 korr Saintpaulia Fun Trail Daniel Grankvist

Den senaste i samlingen är den här som heter ‘Fun Trail’. Bladen är små och blommorna ett par centimeter i diameter. Jag har alltid varit svag för märkligheter så en prickig blomma i lila och blått kändes helt rätt.

009 Saintpaulia Fun Trail Daniel Grankvist

Saintpaulior gillar luftig jord, men tyvärr hade jag bara billig kompakt plantjord och ingen perlit hemma, så jag blandade i rätt mycket akvariegrus som jag hade i källaren och letade igenom krukförrådet efter en oglaserad snygg kruka som släpper igenom mycket fukt. Jag hittade till slut en liten fin oglaserad som troligtvis tillverkats av Upsala-Ekeby.

Nu är det bara att vänta på att den ska börja växa till och blomma ordentligt.

onsdag 2 maj 2012

Tuffingar

För över en månad sedan planterade jag den första krukan utomhus på bron och inte långt efter gjorde jag balkongen. Sedan kom vintern igen. Det blev många minusgrader och penséerna hängde som trasor över krukkanten. På bron blev krukan helt översnöad och pärlhyacinterna föll omkull. Det var kallt länge och jag trodde at det var kört. Sedan kom ännu mer kyla, snö och sedan regn. Hoppet ute trodde jag som var nere i Mariestad då.

050 korr pensé pärlhyacint tulpan hyacint Daniel Grankvist

Men icke. De har klarat sig galant. På balkongen har hyacinterna börjat slå ut och doftar till och med nu, och penséerna har massor av blommor. Man kan inte ana vilka umbäranden de har fått utstå.

049 korr narciss pärlhyacint Daniel Grankvist

På bron är det lite kargare, men de blommar villigt och fint både narcisserna och pärlhyacinterna. Fördelen med att plantera tidigt är att planteringarna håller länge, mycket länge. Det är långt kvar innan det ger upp och har blommat över.

tisdag 1 maj 2012

Vårblommor i stugan

Våren har kommit till stugan. Det var fortfarande snö på vissa fläckar, men det gick nästan att se hur det smälte.


012 korr Crocus tommasinianus Ruby Giant Daniel Grankvist


Crocus tommasinianus 'Ruby Giant', snökrokus, blommade vid den gamla förfallna bastun. Att de alls orkade komma upp är ett under. De växer i stort sett enbart sand. Det blir nog svårare för dem nästa år.


012 korr Scilla mischtschenkoana Daniel Grankvist


Under en blåtrybuske blommade Scilla mischtschenkoana, persisk blåstjärna. De har kommit flera år i rad, men de står rätt stilla. Jag hoppas att de blir fler så småningom. 


032 korr Crocus chrysanthus Zwanenburg Bronze Daniel Grankvist


På framsidan av huset lyste det av Crocus chrysanthus 'Zwanenburg Bronze', bägarkrokus. Det är tur att vi gjort en förteckning över trädgårdens växter, så att det går att kolla vad som finns. Jag kom inte ihåg att det var den jag planterat.


025 Amelanchier alnifolia Smokey Daniel Grankvist


Förra året köpte jag en Amelanchier alnifolia ‘Smokey’, bärhäggmispel. Den har övervintrat väldigt bra. Den har feta knoppar som lovar blommor. Det är kul att de funkade så bra. Överlag verkar det ha varit en bra vinter. De mesta verkar ha klarat sig och alla rosor som jag tittat till är fina ända ut i topparna. Till och med en Magnolia stellata som jag köpte på rea i höstas ser ut att till och med ha blomknoppar. Jag trodde att den skulle stryka med på en gång.