måndag 27 februari 2012

Tekoppsfavoriten

035
Den här tekoppen hittade jag på auktion för ganska många år sedan nu. Dekoren heter Emilia och är gjord av Raija Uosikkinen för Arabia. I serien finns en hel massa delar, bland annat en fantastiskt kvadratisk porslinsbricka.
036 korr
Det som gör tekoppen så bra, förutom den snygga dekoren med utflyktsmotiv, är att den är så rymlig. Den rymmer precis en halvliter te.
033
Jag har på  känn att min kopp är andrasortering. Dekoren är lite skadad på vissa ställen och det finns en överglaserad spricka i godset. De gör inget. Den är snygg att se på och god att dricka ur.

lördag 25 februari 2012

Syltade apelsinskal

010
Vad kan man göra om man har pressat apelsiner till frukostjuicen? Jo, syltade apelsinskal. Det är enkelt, billigt och framförallt mycket godare än de oekologiska man kan köpa färdigsyltade på Konsum. Vi använder såklart ekologiska apelsiner. Det känns alltid bättre med tanke på alla bekämpningsmedel de annars besprutas med. Jag gillar apelsiner som faktiskt kan mögla…
De  urpressade skalen delar man i lämpliga delar och kokar mjuka i vatten som precis täcker skalen. När de mjuknat skrapar man skalen rena från fruktkött och det mesta av det vita med en kniv och skär skalen i jämna små tärningar.
001
Sedan ska sockret till. Det ska vara lika delar socker (eller något mer) och apelsintärningar. Om man nollställer vågen med kasrullen på, kan hälla ner apelsinskalen, läsa av antalet gram och sedan dubblera vikten med socker. Enkelt och smidigt. Och man skitar bara ner ett kärl.
008
Föst kastrullen på vågen….
007
I med apelsinskalen…
009
I med sockret, tillsätt 0,5-0,75 dl vatten per hekto apelsinskal (sockret inte inräknat) och ställ på spisen. Koka på låg värme under lock tills det kokat ihop och vattnet nästan dunstat bort. Det tar drygt en timme.
010
Häll upp på burk och förvara den i kylskåpet. Det håller länge, minst ett år. Klart!
Använd apelsinskalen till exempelvis ambrosiakaka. Det blir mycket bättre än med köpt apelsinskal. Eller gör vetebullsfyllning med apelsinskal och mandelmassa.
Lycka till!

fredag 24 februari 2012

Polarstern på väg

Spänningen är olidlig. På en vecka har knoppen mer än fördubblats. Snart är det dags för en av årets höjdpunkter.
004

måndag 20 februari 2012

Arabisk jasmin

021 korr
Är man ute efter en krukväxt som doftar vidunderligt gott är Jasminum sambac, arabisk jasmin ett bra val. Den har också fördelen att den kan blomma året om. Under sommarhalvåret kan den bli ganska många blommor på en gång, men under vintern blir det bara någon enstaka. Det gör inget. En enda blomma kan räcka för att doften ska kännas i rummet den står i.
015 korr
Det är för blommorna och doften jag har den. Den växer lite spretigt och ojämnt, men förutom det är den lättskött och tålig. Den mår bra i ett lite svalare rum under vintern, men den står ut med värme också. Den vill inte stå direkt i solen, undvik söderfönster alltså. Under vintern däremot vill den ha så mycket ljus den kan få. Näringsvattna den under hela växtsäsongen.
Det finns flera sorter. Tyvärr är de ganska svåra att få tag på, men det är värt ett försök. Min heter troligtvis ‘Maid of Orleans’. En vacker dubbel sort är ‘Grand Duke of Tuscany’

lördag 18 februari 2012

Håller alla tummar

Det har kommit knoppar.  Jag klippte upp blomskidan och tittade och där var de. Men än så länge kan allt hända. De kan lika gärna torka och falla av.
064
Tills den slår ut får jag nöja mig med bilder från förra året. Den här t ex.
018

torsdag 16 februari 2012

Amazonlilja

Man ska inte underskatta reaväxter. För flera år sedan köpte jag en överblommad Eucharis amazonica för några tior. Den växer och är fin, men den blommar inte regelbundet. Det gör å andra sidan inget, den är fin även utan blommor. Den har stora mörkt gröna glänsande blad, som böjer sig i vackra bågar. När den väl får för sig att blomma  blir den något alldeles extra.
007
Blommorna blir kritvita och påminner en aning om pingstliljor eller jättestora tazetter. Doftar gör de också, milt och sött.
Det är svårt att hitta en mer lättskött krukväxt. Den trivs i vanlig rumstemperatur året om och klarar dåliga ljusförhållanden. Hos mig står den ut med att stå vid sidan av ett österfönster.  Den får heller ingen regelbunden omplantering eller vattning. Det påstås att den ska kunna blomma upp till tre gånger per år, men hos mig gör den inte det. Det förlåter jag den gärna för när den väl blommar.