söndag 31 oktober 2010

Höstfärger

I helgen var jag i Östra Tunhem och hjälpte till i trädgården. Det blev en del gjort, bland annat planterade vi två buxbomsplantor vid entrén. Såhär sent på året finns knappt några rosor kvar, men Europeana gjorde sitt bästa för att hålla kvar sommaren. Det gick sådär, men förfallet var fantastiskt vackert.
047
Det behövs ju i och för sig inte alltid blommor för att det ska bli vackert. Höstfärger duger nog så bra åt mig. Hur snyggt det var med Rosa hugonis, kinesisk gulros, gick inte riktigt att fånga på bild. Man får använda fantasin lite.
056
Med Rosa palustris, sumpros är det lite lättare att förstår att det verkligen glödde.
066

måndag 18 oktober 2010

Jag glömde Enköping!

När jag satt och var sentimental nyss kollade jag igenom gamla foton från sommaren. Jag hade nästan glömt bort att vi var i Enköping och tittade på parker precis i början på september.
009
Det finns nog ingen stad i landet som har så många och välskötta parker som Enköping. Det är värt ett besök. Drömparken av Piet Oudolf är väl mest berömd, men jag var inte helt övertygad. Man har kostat på och satsat på en stor och pampig park av en av världens mest berömda trädgårdsarkitekter, men man har ingen tydlig plan för hur den ska utvecklas och bevaras. I alla fall ingen man berättar om. Vi fick en guidad visning av en av trädgårdsmästarna. Han berättade om skötseln och hur parken har förändrats under åren. När plantor har dött ut har man bytt dem, men det verkar ha skett lite slumpartat. Man har tagit det som verkat bra just för tillfället och sånt som redan finns och trivs i parken. Det gör att parken förändras utan tydligt mål och utan att Piet Oudolfs intentioner hålls levande. Tycker och tror jag.
091 korr
Visst är det vackert, men vad är egentligen kvar av Piet Oudolfs park om ett antal år? Trädgård och växter förändras och byts,  men sker det utan plan och tanke blir till slut inget kvar. Det vore som att sätta plåtfasad på Kungliga slottet eller eller måla Stadshuset rosa.

Nästan inget kvar

Det är svårt att tro, men nu är det verkligen snart över. Idag har vi skurat och högtryckstvättat växthusen för att få riktigt rent och fint till vintern. Allt som ska övervintras har vi tagit in i växthusen. På grönsakslanden som var helt fulla för bara någon vecka sedan är nästan helt tomma nu. Allt ligger på komposten.
003
Det är bara några kålplantor, kryddor och övervintrande grönsaker kvar.
005
En odlingssäsong går väldigt fort.

torsdag 14 oktober 2010

Kompostläggning

Idag har vi tömt grönsakslanden uppe i skolträdgården och lagt det mesta på komposten tillsammans med resten av alla växtrester från i sommar. Den här savoykålen fick vara kvar ett tag till.
059
Det blev en jättekompostlimpa och det finns ändå material till ännu en. Den gör vi klart imorgon…
063 korr
Till nästnästa säsong finns det finfin kompost att lägga tillbaka på landen igen.

lördag 9 oktober 2010

Säsongens sista blommor

I stugan är det inte mycket kvar av sommaren. Skobandsolros och ringblomma väntar på frosten…
038