fredag 18 juni 2010

Traktoräggstillverkning

Helt plötsligt var de bara framför oss. Äntligen fick jag veta hur det går till!

Näckrosor

I skolträdgården blommar två sorters näckrosor just nu. En rosa sort:
002
Och en röd:
004
Visst vill man ha en damm?

Mitt i spenaten

046
Hela klassen strövade ut på Österplana hed för att titta på växter. Igår och i förrgår tittade vi också på växter, på tisdag också på Österplana hed och i onsdags i skövdetrakten på Blängsmossen och vid Drottningkullarna. Då var vi ute tillsammans med landskapsvårdarna och vi kollade på massor av arter och antecknade febrilt. Det var kul men väldigt ansträngande.
050
Idag var tempot mycket lugnare. Vi tittade och luktade och fotograferade. Vi ska samla information och inspiration till en påhittad radhusträdgård.
069
På måndag fortsätter vi. Då ska vi teckna och jobba lite mer strukturerat med just den uppgiften. Idag var det mest skönt att bara vara ute i det fantastiska vädret i den fantastiska naturen.
085
När det är klart kanske jag visar hur mitt förslag blev…

söndag 13 juni 2010

Första rabattrosen i år

Peace
Idag på eftermiddagen var jag och Anders i Skövde. På väg till stadsmuseet såg vi årets första rabattros, Peace eller Mme A Meilland. En enda hade slagit ut, men hela rabatten var full av dem. Alla var väldigt angripna av rosrost, men tänkte blomma villigt. Det fanns fullt med knoppar i hela rabatten. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om dem, men just denna enda blev jag glad av.

Urnan

urna
Plantorna har blivit lite större på bara några dagar. Snart kanske det ser ut som planteringsplanen från i våras.

lördag 12 juni 2010

Öppet hus

006
Pust! Nu är det över. Efter veckor av förberedelser hade vi öppet hus. Dels för att visa upp skolan, dels för att få in pengar till vår klassresa nästa år. Vi har bakat, skolat växter, planerat och pyntat. Kommer det 50 eller 500 pers? Det beror på vädret sades det. Det blev lyckat trots den förfärliga blåsten och ibland ville inte himlen hålla tätt heller, men det kom folk ändå.
013
Vi hade bullat upp ordentligt och det fanns så det räckte. Det var annars min största skräck, att det skulle ta slut.
039
Trots vädret gick det att få folk att gå guidade turer i trädgården. I alla fall i början. Mot slutet av dagen svalnade intresset rätt rejält, men det kan jag förstå. Det var svinkallt och man fick överrösta blåsten. Kul var det i alla fall och det ska bli skoj att göra det fler gånger.

onsdag 9 juni 2010

Dags för urnplantering

145
Kommer ni ihåg urnuppgiften jag fick i skolan i våras? Igår var det dags för plantering av urnan. Det blev lite kaos mitt i alltihop. En viktig planta, Nicotiana langsdorfii, saknades och en sort, Scabiosa atropurpurea  ‘Magic Night’, hade det blivit pyttesmå plantor av. Det var fler som också saknade plantor och vi åkte ut på stanoch letade. Till sist hittade jag det jag sökte bland överblivna växter från kommunens planteringar, men när jag kom tillbaka till urnan idag bestämde jag mig för att byta ut Nicotiana langsdorfii till Nicotiana alata ‘Lime Green’. Den ger större blommor och doft och den behöver enligt katalogerna inte putsas lika mycket. Nu är det tänkt att vi själva ska sköta urnan under sommaren. Vi ska vattna, göda putsa och binda upp om det behövs. Det kommer fler bilder under sommaren när det har växt till sig lite mer.

söndag 6 juni 2010

Dubbla trädgårdssmörblommor

130
Reino och Ingemar har denna i sin trädgård. Ranunculus acris ssp. friesianus 'Flore Pleno' heter den. Det syns inte på bilden, men blommorna glänser och glittrar i solen. Hos Reino och Ingemar växer den i halvskugga in bland rosor och perenner. Den har hamnat högt upp på min önskelista.